Kako provoditi manje vremena na mobilnom telefonu

Većina nas se oslanja na mobilne telefone od samog početka dana, odnosno alarma koji nas budi, pa sve do ubijanja vremena i dosade. Neki od nas su prosto izgubili pojam o tome koliko vremena dnevno provedu koristeći smartfon. U ovom tekstu ćemo vam pokazati par načina da korišćenje mobilnog telefona svedete na minimum.

Držite mobilni telefon van spavaće sobe

Od samog nastanka pametnih telefona većina nas ih koristi u svrhu buđenja ujutru, uveče navijemo alarm i ostavimo telefon što bliže nama da bi nas probudio ujutru. To znači da su pametni telefoni poslenja stvar koju vidimo uveče i prva stvar koju vidimo ujutru kada se probudimo i otovrimo oči. Jedno od straživanja vezanih za mobilne telefone i socijalne mreže, iz 2017. godine, je došlo do zaključka da korišćenje društvenih mreža na mobilnom telefonu pola sata pre spavanja ima veze i loše utiče na spavanje kod odraslih osoba. Iz tog razloga pokušajte da odložite telefon van spavaće sobe pre spavanja i kupite pravi alarm u svrhu buđenja ujutru.

Kontrolisanje obaveštenja

Ostavite telefon u dnevnoj sobi, spremite se za spavanje i legnete u krevet, kad nakon par minuta kreću da vam stižu obaveštenja sa Fejsa da je nekome rođendan sutra, ili vam je neko lajkova fotografiju na Instagramu, i tako vam telefon vibrira non stop i skreće pažnju na sebe i na to da ga uzmete ponovo u ruke. Centar za humanu tehnologiju koji je pokrenuo Tristan Heris, menadžer Googlea, nas savetuje da izdvojimo malo svog vremena i drugačije podesimo obaveštenja aplikacija. Cilj organizacije je da pomogne ljudima da “žive svrsishodnije sa svojim uređajima”. Oni nam preporučuju da ugasimo sve notifikacije, odnosno obaveštenja, koje nije poslao čovek. To znači da ostavimo samo upaljena obaveštenja za poruke, sva ostala obaveštenja idu na off. Primaćemo mnogo manje obaveštenja svaki dan, i neće nas telefon non stop podsećati da ga uzmemo u ruke i vidimo o čemu se radi na tom nebitnom obaveštenju.

Ograničite vreme koje provodite sa upaljenim ekranom

Najnovije verzije mobilnih operativnih sistema nude opciju da pratite koliko vremena provodite sa upaljenim ekranom dnevno, nedeljno i mesečno. Takođe prikazuju koliko ste puta otključali telefoni, koje ste aplikacije najviše koristili kao i koliko koju aplikaciju koristite svaki dan. Umesto toga da samo pogledate ta obaveštenja i ponovo odete na Instagram, trebali bi da odete i upalite opciju da vam telefon ograniči korišćenje određene aplikacije na koju trošite najviše vremena. Naravno ukoliko prekoračite to vreme, vi će te još uvek moći da koristite tu aplikaciju ali će te dobijati obaveštenja da se te prekoračili limit koji ste postavili. Ta obaveštenja će vam verovatno pomoći da prekinete da pasivno skrolujete vaš neews feed.

Uključite grayscale

Interfejs mobilnih telefona i aplikacija na njima je dizajniran da bude prepun živopisnih boja i da vas na taj način još više privlači da ga koristite i da trošite još više vremena na određene aplikacije. Ukoliko aktivirate grayscale to će smanjiti intezitet boja na vašem mobilnom uređaju i aplikacijama na njemu, tako će vam stvarni svet biti živopisniji nego virtuelni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *