Društvena mreža koja podstiče korisnike da ne koriste društvene mreže?

Prvobitna zamisao društvenih mreža je bila lako povezivanje i laka komunikacija sa porodicom i prijateljima, ali u poslednje vreme Instagram i Fejsbuk uglavnom služe da se korisnici hvale drugim korisnicima, i predstavljaju svoj život lepšim i boljim nego što jeste.

Influenserima već dugo uopšte nisu bitni ni pratioci ni prijatelji, već im je bitno to da zarade što više novca od njih. Postoji i negativna strana, ona gde korisnici zobg društvenih mreža i virtuelnog života zapravo zanemare svoj pravi život. Taj život im prolazi dok oni žive taj “lažni” virtuelni život i broj lajkove i pratioce.

U moru manje više istih društvenih mreža, jedna je uspela da se malo izdvoji i istakne. Radi se o Pinterest-u.

Osnivač Pinteresta, Ben Silberman, tvrdi da je Pinterest drugačiji od ostalih društvenih mreža i da se zapravo radi o nekoj vrsti antidruštvene društvene mreže.

Na Pinterestu, slično kao i na Instagramu, korisnici objavljuju uglavnom fotografije. Ben je u intervjuu za CNN izjavio da je glavna ideja Pinteresta da inspiriše korisnike da budu kreativni. Korisnici tu kreativnost verovatno neće pokazivati na internetnu, već će to raditi van njega. Napraviće tortu po receptu sa Pinteresta ili će preurediti stan poput nekog stana kog su videli na Pinterestu.

Na Pinterestu za razliku od ostalih društvenih mreža glavni fokus je korisnik kao i njegova interesovanja. Tako da na Pinterestu nećete naći influensere, koji uglavnom reklamiraju neke nekvalitetne i loše proizvode svojim pratiocima. Na Pinterestu zapravo ni pratioci ni praćenja nisu od nekog prevelikog značaja, imajući u vidu da je Pinterest teško koristiti za samopromociju. Bitan je samo korisnik i ono što on voli.

Pinterest i ako je pokrenut 2010. godine, tek prošle godine je dostigao broj od 250 miliona korisnika. Svi se slažemo da su to veliki brojevi, ali daleko manji od npr. Fejsbuka koji ima 2.3 milijarde, Instagrama koji je prešao 1 milijardu i Twittera sa skoro 330 miliona korisnika.

Pinterest je, po rečima osnivača Bena Silbermana, prvobitno pokrenut kao društvena mreža za roditelje, ali je veoma brzo dobio i još drugih korisnika pored roditelje, tako da sada ljudi njegov sajt najviše koriste za inspiraciju i pronalaženje novih ideja.

Ben kaže da su imali mnogo načina da promene Pinterest i time privuku više korisnike, ali to im nije cilj i ne žele da odstupe od svojih principa.

On je takođe izjavio da je veoma srećan i zadovoljan što Pinterestovi investitori a i korisnici prepoznaju posvećenost rast na duge staze i držanju nekih principa. Videćemo da li će se to promeniti nakon što kompanija izađe na berzu u toku ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *